Making Sense voor organisaties


Ontdek wat werkt en doe het expres samen!

Waar kan Making Sense jouw organisatie bij helpen?

1. Coaching van je medewerkers

2. Trainingen en outplacement

3. Assessments bij recruitment of functioneringsvraagstukken

4. Teamcoaching

 

Door mijn ruime ervaring in human resources, recruitment en office management bij sterke merken zoals o.a. IKEA, Ben en Symantec, weet ik dat achter iedere organisatie een bijzonder verhaal zit en een groep bevlogen mensen met een visie en missie.

De visie op persoonlijk leiderschap en het diversiteitsbeleid van Symantec, het verhaal van het merk IKEA en het pionieren bij start-up Ben en de manier waarop deze organisaties naar kandidaten en medewerkers kijken, waren op hun beurt ook weer onderdeel van mijn MERKwaardige verhaal.

Een opmerkelijke organisatie is een samenwerkingsverband van verschillende personen waarin kracht, kennis en kunde worden gebundeld om een gezamenlijk doel te bereiken en dat verhaal door te vertellen.

 

Werk jij in een opMERKelijke organisatie en wil je je eigen verhaal of doelen of die van je medewerker(s) of team verhelderen, scherpstellen of bijsturen, lees hieronder verder wat ik met Making Sense voor je kan betekenen.

Ik coach volgens de progressiegerichte methode waarbij ook medewerkers die door de werkgever gestuurd worden, zelf de coaching als nuttig en waardevol ervaren. Samen werken we vanuit de drie basisbehoeften voor motivatie, ABC: autonomie, betrokkenheid en competentie. Jouw medewerker wil natuurlijk zelf het stuur in handen houden, heeft behoefte aan verbondenheid en kan prima zelf met oplossingen komen die voor hem of haar werken.

Ik coach je medewerker in-company of op mijn eigen kantoor in Rotterdam (Hillegersberg).

Zijn er functioneringsvraagstukken, is er een verzuimpatroon of wil jij je medewerker meer sturen op de eigen kracht, dan kan coaching helpen.

Ook kan ik helpen bij outplacement en re-integratie met een individuele aanpak die past bij de situatie.

Neem contact op voor een kennismaking en ik bespreek graag wat de mogelijkheden zijn.
Iedere vraag en ieder mens is anders. Mijn unieke “Expres Jezelf” aanpak afgestemd op jou is nooit hetzelfde en past altijd!

Je medewerkers hebben net te horen gekregen dat er geen plaats meer voor hun is in de (vernieuwde) organisatie. Dat is een grote klap die zij moeten verwerken. Daar moet even bij stil worden gestaan, maar tegelijkertijd willen we zo snel mogelijk aan de slag om ze die volgende stap te laten nemen op de arbeidsmarkt.
Met mijn trainingen, persoonlijke on-the-jobcoaching en mijn aanpak, pak je beide facetten tegelijkertijd aan. Doordat de medewerkers over hun eigen inzetbaarheid en hun verhaal en “personal brand” nadenken en gelijk hun talenten onder woorden moeten brengen in hun profiel en hun cv, krijgen ze weer zin om zichzelf te laten zien.

Wapenfeiten:

Ik heb trainingen verzorgd in grote outplacementtrajecten (100 – 500 FTE’s) voor onder andere de gemeente Den Haag en ECABO, met thema’s zoals Personal branding: van merk naar werk, een opMERKelijk cv, Expeditie Arbeidsmarkt , de kern van je kwaliteiten, Solliciteren als een STAR!

Voor de gemeente Delft heb ik een trainingsprogramma opgesteld en uitgevoerd voor het project Eigen Kracht (met partners de Tafel van Eén en Women Inc). Dit is een gezamenlijk activeringsprogramma voor gemotiveerde herstartende vrouwen zonder uitkering met een zeer diverse achtergrond en thematiek.

Voor meer informatie over deze projecten verwijs ik graag naar mijn uitgebreide Linkedin profiel en referenties zijn beschikbaar.

Sinds 2002 ben ik gecertificeerd PPA gebruiker en sinds 2014 ook getraind in het afnemen van de GIA (General Intelligence Assessment), beiden van Thomas International.

PPA AssessmentsPPA – Persoonlijke Profiel Analyse – online

In ongeveer 8 minuten stel je op basis van PPA de werksterkten en mogelijke beperkingen van een medewerker vast. Door te focussen op realistische mogelijkheden, kan de medewerker zich optimaal ontwikkelen.

De PPA geeft inzicht in het werkgedrag van mensen. Op basis hiervan kunnen beslissingen op het gebied van werving en selectie en doorstroom en functioneren met meer zekerheid worden genomen. Ook kan worden bepaald op welk gebied maximaal effect kan worden verwacht van opleiding en ontwikkeling en waardoor medewerkers gemotiveerd en gestimuleerd worden.Zo kan de focus worden verlegd naar medewerkers die uw organisatie vooruit helpen. De PPA stelt jouw medewerkers in staat meer inzicht te krijgen in de voorkeurswerkstijl en – omgeving. Als iemand zich bewust is van het eigen gedrag kan deze medewerker optimaal gebruik maken van de werksterkten.

PPA kan o.a. worden ingezet om:

 • de juiste medewerker te selecteren
 • te bepalen wie voor promotie in aanmerking komt
 • motivatie en gedrevenheid te meten om verloop te minimaliseren
 • problemen binnen teams op te lossen
 • de motivatie te vergroten
 • meer gemotiveerd en gekwalificeerd personeel te behouden

 

GIA – General Intelligence Assessment – online

De GIA is geen traditonele IQ-test maar de test meet het leervermogen van je medewerker. Het geeft inzicht in hoe snel je je nieuwe taken eigen kan maken en hoe de medewerker reageert op training. Reageert de medewerker alert en adequaat en beschikt hij of zij over (veel) ontwikkel potentieel?  Daarbij wordt gekeken naar de 5 leerstijlen: redeneren, perceptiesnelheid, cijfersnelheid & accuratesse, woordbetekenis en ruimtelijk inzicht.

De gegenereerde rapportages van de GIA beantwoorden o.a. onderstaande vragen:

 • Is je medewerker in zijn of haar denken alert en opmerkzaam?
 • Beschikt hij of zij over buitengewoon potentieel?
 • In hoeverre kan hij of zij zich aanpassen bij veranderingen?
 • Beschikt je medewerker over het leer- en denkniveau dat wordt gevraagd?
 • In hoeverre zal hij of zij profijt hebben van training of opleiding?
 • Is de medewerker in staat om veranderingen in de organisatie in gang te zetten?
 • Wordt je medewerker wel voldoende uitgedaagd in zijn of haar functie?

Met de progressiegerichte aanpak en speelse elementen en improvisatietechnieken uit het theater geeft een teamcoaching of -trainingssessie een andere kijk op de thema’s of vragen waar jouw team mee speelt.

Met verschillende oefeningen kan ik jullie team zowel letterlijk als figuurlijk in beweging zetten en uit de denkstand te komen om zelf de oplossing te vinden voor jullie vraagstuk.  Zo is het nooit een extern aangedragen aanpak waar niemand achter staat, maar gaan jullie zelf aan de slag met je eigen ideëen en eigen acties.

Thema’s waar ik o.a. graag bij help zijn:

 • Hoe willen wij ons als team intern profileren?
 • Hoe kunnen wij beter samenwerken?
 • Hoe krijgen wij onze rollen binnen het team helder?
 • Hoe communiceren wij beter zowel binnen team als organisatie.

Ik maak hierbij gebruik van de oplossingsgerichte cirkeltechniek, creatieve en progressiegerichte brown-papersessies, personal en internal branding en improvisatietechnieken uit de theatersport. Indien dit binnen jouw organisatie al gebruikt wordt, kan ik ook gebruik maken van de TTA – de Thomas Team Analyse die gebaseerd is op de hierboven genoemde PPA.

Sinds 2012 ben ik intensief getraind in progressiegerichte coach- en trainingstechnieken door NOAM. De progressiegerichte manier van coachen en samenwerken is gebaseerd op het gedachtegoed van o.a. Kim Inszoo Berg (de oplossingsgerichte therapie), Carol Dweck (groeimindset), Teresa Amabile (progressie en creativiteit) en Deci & Ryan (de zelfdeterminatietheorie) en overige stromingen uit de sociale en positieve psychologie.  De basis is: doen wat werkt!

Ik heb o.a. voor woningcorporatie Havensteder en het CBI-team van het Ministerie van EL&I waardevolle teamtrainingen verzorgd.

Een teamsessie is een inspirerende en waardevolle belevenis met als resultaat:

“Ontdek wat werkt en doe het samen expres!”