FemmeTech 2014 congres: Expres Jezelf!


Hoe blijf je expres jezelf als vrouwelijke professional in een mannelijke omgeving?

 

Gisteren verzorgde ik twee keer een workshop op dit congres voor vrouwelijke professionals in de techniek, hierboven zie je de presentatie die daarbij hoorde.

Vrouwen in de techniek zijn eigenlijk al een beetje eigenwijs, want ze kiezen immers voor een wat minder voor de hand liggend beroep. Daarmee hebben ze al 1 voorwaarde te pakken om expres jezelf te zijn: namelijk: kies je eigen pad.

Maar eenmaal op dat pad bleek ook gisteren weer wat een uitdaging het is om toch je vrouwelijke zelf te blijven. Veel meer krijg je te maken met vooroordelen  (“haal jij even de koffie”) en verwachtingen van de buitenwereld. Zowel binnen het bedrijf als er buiten.

Blij dat ik een flink aantal vrouwen even heb kunnen inspireren om te kijken waar ze nu echt blij van worden en hoe je jezelf toch op een professionele manier zichtbaar blijft maken.  Want dat blijkt toch onvermijdelijk een vrouwelijke valkuil: hun bescheidenheid en vanzelfsprekendheid. Dat waar je goed in bent, is voor jou vaak zo vanzelfsprekend dat je het zelf niet als een talent of sterk punt meer ziet en het daardoor soms bagatelliseert of afdoet als “dat kan toch iedereen”?
Maar door de vrouwen in de workshop even lekker te laten opscheppen over een moment waarbij zij zelf flow ervoeren of merkte dat zij zelfvertrouwen hadden, leerden ze dat het ook heel leuk kan zijn om te vertellen over mooie projecten, opmerkelijke werkzaamheden of bijzonderheden waar ze van gaan stralen.

Dat was de boodschap van mijn workshop en de sfeer was zo goed, dat de treinwagon waarin ik de workshop gaf er zelfs van schudde.
Paulien Cornelisse ( “Taal is, zeg maar, echt haar ding”) die de afsluitende column verzorgde op het congres vatte het mooi samen: de workshop leek wel een kippenhok van vrouwelijke professionals die anders gewoon per ongeluk zichzelf zijn…

En dat is dus ook de kern: ontdek waneer je nu per ongeluk jezelf bent, goed in je vel zit en in flow mooie dingen doet en ga daarmee dan zelfbewust om. Want “expres” betekent inderdaad dat je er ook echt actief mee aan de slag moet.

De treinwagon, tijdelijk omgedoopt tot de “Expres Jezelf Express” schud nu nog na…

Bekijk hieronder een leuke samenvatting, klik op de foto voor een link naar het fimpje op YouTube!

FemmeTech filmpje

 

♦ Wanneer ben jij eigenlijk “per ongeluk” jezelf?  

♦ Hoe merk je dat?

♦ Hoe kun je dat expres toepassen in je werk en dat zichtbaar maken?

  •  
  •  
  •  
  •  

Comments ( 1 )

  • Tessa Faber says:

    Oh trouwens, naschrift….
    Ik heb afgelopen twee dagen (nog een congres, verslag volgt nog) weer herontdekt dat ik op een podium best wel straal en per ongeluk expres mezelf ben. Dus meer van dit soort leuke opdrachten of een dagvoorzitterschap zou ik zeker waarderen… ik maak mijn wens bij deze dan maar gelijk zichtbaar…..

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.